🤝 Vind elkaar op LinkedIn!

Sticky bericht

Na een eigen website en YouTube-kanaal, is Semper Floreat nu ook te vinden op LinkedIn. Volg de pagina, betreed de groep en verlies jouw oude schoolvrienden nooit meer uit het oog! Mis je een mede-Erasmiaan? Verspreid het woord en nodig hem of haar ook uit op het digitale Forum Erasmianum!

Versterk jij onze redactie?

Elk jaar jaar ligt bij leden van Semper Floreat de nieuwste editie van Tolle belege op de mat. Daarnaast verschijnen berichten op onze website, in onze nieuwsbrief en op LinkedIn. Dat gaat niet vanzelf, maar is te danken aan de vrijwillige inzet van een kleurrijke redactie.

Semper Floreat is op zoek naar een nieuwe redacteur die wil schrijven of interviewen en mee wil denken over de toekomst van onze kanalen. Hoor jij thuis in deze redactie? Deel je verfrissende ideeën voor Tolle belege dan in 500-600 woorden met post@semper-floreat.nl!

700 jaar Erasmiaans: We want you! 🫵

Ook voor Semper Floreat wordt 2028 een bijzonder lustrumjaar! We kijken ernaar uit om als oud-leerlingen een mooie bijdrage te kunnen en mogen leveren aan de festiviteiten. Uiteraard komt er een speciale Semper Floreat lustrumcommissie met daarin zoveel mogelijk generaties vertegenwoordigd. In overleg met de schoolleiding gaan we leuke dingen bedenken voor zowel de huidige als oud-leerlingen. De Erasmiaanse gemeenschap zal bruisen!

Reünie 2023 van Semper Floreat

Om dit voor elkaar te krijgen zijn we op zoek naar nieuw en ook jong bloed. Het Erasmiaans herbergt ontzettend veel talent en creativiteit en dat zie je terug in de diverse beroepsgroepen die Nederland rijk is. Overal kom je Erasmianen tegen. Zou het niet mooi zijn om een afspiegeling van die diversiteit terug te zien in de lustrumcommissie? En te brainstormen over zowel eenmalige events als meer tastbare en blijvende herinneringen?

Voel je hier iets voor en heb je al ideeën en suggesties, neem dan contact met mij op via post@semper-floreat.nl. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden om hier concreet mee aan de slag te gaan. Ben erg benieuwd!

Klaas Taselaar, voorzitter Semper Floreat

Onze vrouw in Rome: Rosalie Boddé

Alle wegen leiden naar Rome. Eind oktober afgelopen jaar, ook die van mij. Tijdens de Romereis in 2021 kwam ik al snel tot de conclusie dat deze stad te bijzonder was om er slechts zes dagen te spenderen, dus leek het me zinnig om er een tijdje te gaan wonen. Italiaans leren, iedere dag pasta eten, alle musea uitspelen, spritz drinken in het zonnetje, mensen ontmoeten van over de hele wereld; zeggen dat ik me hier prima vermaak is zacht uitgedrukt.

Rosalie Boddé op een feestje, uiterst rechts.

Toch weet ik, wanneer iemand me vraagt hoe het Romeinse leventje bevalt, vaak niks anders te zeggen dan dat Rome net zo mooi is als ze altijd al geweest is. Het voelt hier welkom, warm en iedere dag sta ik er opnieuw van versteld dat ik met mijn 17 jaar terecht ben gekomen op een plek die niet voor niets “De Eeuwige Stad” wordt genoemd. Om dagelijks langs plekken te lopen vanuit waar een paar duizend jaar geleden een wereldrijk is ontstaan, waar geschiedenis is geschreven, dat is een onbeschrijflijke ervaring, die ik toch op papier ga proberen te zetten.

In het Italiaans wordt het woord ‘klein’ (piccolo), iets anders gebruikt dan in het Nederlands. ‘Klein’ houdt namelijk niet alleen fysieke omvang in, maar kan ook met leeftijd te maken hebben. Zo is mijn broertje, die een flinke twintig centimeter langer is dan ik, hier toch mijn ‘kleine’ broertje, en ben ik, ondanks dat ik zelfs naar Italiaanse maatstaven niet als lang word beschouwd, ‘grote’ zus. ‘Piccola’ is hoe ik me hier voel.

Ik ben slechts een stille bewonderaar op de plek waar Romulus en Remus op de oever zijn beland, waar Julius Caesar om het leven is gebracht, waar Augustus de Pax Romana creëerde en waar in de honderden volgende jaren talloze kunstenaars de verhalen en gebeurtenissen uit deze tijd hebben geprobeerd vast te leggen. Op iedere hoek van de straat vind je iets bijzonders, of het nu gaat om een gebouw in de barokke stijl, een kerk die vanbinnen stiekem spectaculair is, of een op het eerste gezicht lelijk standbeeldje, dat blijkt te behoren tot een van de sprekende beelden van Rome. Het is wandelen door een geschiedenisboek, waarin je slechts ademloos kunt toekijken.

Mijn favoriete museum blijft de Galleria Borghese. Als gymnasiast in hart en nieren gaat mijn hartje daar sneller kloppen, en dan met name van de Bernini’s. De manier waarop Bernini een compleet verhaal kan vertellen en zoveel emoties kan uitdrukken met een onbeweeglijk beeld, is bewonderenswaardig. Het is alsof marmer tot leven komt, alsof hij de tijd even heeft stilgezet. Het vastleggen van die eeuwenoude verhalen, lijkt me de essentie van wat Rome als stad inhoudt.

Tijd is vergankelijk. Wat niet wordt gedocumenteerd, wordt na verloop van tijd onherroepelijk vergeten. Doordat Bernini, en samen met hem vele andere kunstenaars en schrijvers, de verhalen van bijvoorbeeld Daphne en Apollo en de Roof van Persephone heeft uitgebeeld, heeft hij van een vergankelijk verhaal iets onvergetelijks gemaakt, en tegelijkertijd ook zichzelf een plekje in de geschiedenis gegeven. Rome zelf is net zo: het is een constante herinnering aan het verleden. We leven, wonen en werken tussen de restanten van een vergaan wereldrijk, wat de stad zelf het levende bewijs maakt van wat ze duizenden jaren geleden was.

De Romein zelf lijkt zich niet altijd bewust te zijn van de schoonheid van de stad. De afgelopen paar maanden heb ik een baantje gehad als barista op Piazza Navona. Hoewel ik gemiddeld vier keer per week dit piazza overstak en vervolgens urenlang espresso’s serveerde met uitzicht op het plein, is de aanwezigheid van de prachtige fonteinen en de Sant’Agnese in Agone nooit vanzelfsprekend geworden. In mijn fotogalerij staan tientallen foto’s, allemaal op een andere dag vanuit net een andere hoek genomen. De Romeinen daarentegen lopen er voorbij zonder op of om te kijken. Of het gewenning is of onwetendheid weet ik niet, maar ik kan me niet voorstellen dat het ooit minder bijzonder wordt voor ieder die ooit geraakt is door deze kunstwerken. Zoals het gezegde in het Italiaans luidt: “La bellezza è negli occhi di chi guarda.”

Op het moment van schrijven, ga ik het kleine leventje dat ik hier in een half jaar heb opgebouwd alweer bijna moeten achterlaten. Over drie weken ga ik namelijk samen met een vriend op reis door Italië. Twee maanden, die wij inmiddels hebben omgedoopt tot onze “Giro d’Italia”. Kleine meisjes worden nu eenmaal groot, en ook aan dit tussenjaar, hoewel acht maanden voor vertrek klonk als een eeuwigheid, komt langzaam een einde. Hoe ik het gehad heb in Rome? Geweldig, Rome is nog net zo mooi als ze altijd al geweest is.

Rosalie Boddé is oud-leerling (2023) van het Erasmiaans Gymnasium en trots lid van Semper Floreat.

Bijspijkeren met… Marjan Botke

Marjan Botke bijt de spits af van de nieuwe rubriek Bijspijkeren. Elke nieuwsbrief een lesje, met soms een vraag. Marjan geeft sinds 2012 wiskunde A, B, C én D in de bovenbouw van het Erasmiaans. In deze aflevering van Bijspijkeren duiken we in de rombische dodecaëder. Antwoord en uitleg mogen naar botke@erasmiaans.nl.

Reünie 2023: wat een feest!

2023 gaat de boeken in als de drukstbezochte reünie van het Erasmiaans, ooit. Nee: tot nu toe! Meer dan duizend Erasmianen verzamelden zich tijdens een stralende nazomermiddag op het Forum Erasmianum. In de tijd van keizer Diocletianus een legioen! 1946 t/m 2022 waren present. Allemaal blije gezichten (foto’s onderaan dit bericht)! Wat een feest!

Volle klaslokalen. Jankees soepel als altijd. Papieren vliegtuigjes bleven nu keurig onder de tafels. Ook de schoolfotograaf zal tevreden zijn: zelden zo’n gedisciplineerd legertje naar binnen en buiten zien schuiven. Met een glimlach kijken we ook terug op de bomvolle afterparty in De Beurs. Veel dank aan de initiatiefnemers!

Erasmianen! We zien elkaar uiterlijk weer in september 2028. Dan vieren we het 700-jarig bestaan van onze school. Samen met jullie hopen we dat feest nog groter te maken! In de tussentijd weten we elkaar te vinden. Via de website, LinkedIn. We blijven jullie op de hoogte houden via de nieuwsbrief. Maar zoek elkaar ook op! Lid worden van Semper Floreat doe je hier.

Klik op het pijltje links of rechts om door de foto’s te gaan:

Loesje Praktijken Fotografie ©

Erasmusbeeldje nog steeds te bestellen

Heb je het té gezellig gehad tijdens de reünie? Was je te veel afgeleid door de spraakmakende verhalen en herinneringen van klasgenoten? Of is het je helemaal ontgaan dat er een uniek Erasmusbeeldje was te bestellen? Geen nood, het kan alsnog!

De speciaal voor de leden van Semper Floreat en alle bezoekers van de reünie ontworpen sculptuur van Erasmus, ontworpen door gerenommeerd kunstenares Corry Ammerlaan, is ook nu nog te bestellen voor de (tot 1 oktober gereduceerde) prijs van € 89.

Deze unieke herinnering aan een memorabele schooltijd mag gezien worden en eigenlijk niet ontbreken op jouw dressoir of bureau. Voorzien van één van Erasmus’ belanghebbende uitspraken ‘homines non nascuntur sed finguntur’ – mensen worden niet geboren maar gevormd – refereert uiteraard aan jouw schooltijd op het Erasmiaans. Je kunt de sculptuur laten personaliseren door een naamplaatje met je naam en het examenjaar erbij te bestellen tegen een meerprijs van €6. 

Wil je deze kans niet voorbij laten gaan? Stuur dan een e-mail met de voor de bestelling benodigde gegevens (naam, volledig adres, e-mailadres en telefoonnummer) naar oud-leerling Paul Hoes. Geef  dan ook aan of je er een naamplaatje bij wilt en met welke naam (en eventueel jaartal). Paul ziet jullie bestelling graag tegemoet.

Zijn gegevens: paulhoes@artihove.nl; tel. +31 (0)627279700

Kom ook naar de afterparty!

Na de reünie op zaterdag 16 september 2023 vindt vanaf 22:00 in Café de Beurs de grassroot afterparty van, voor en door oud-leerlingen en (oud-)docenten van het Erasmiaans Gymnasium plaats. Kom ook!

Reünie: tel voor duizend!

Inmiddels hebben bijna duizend (!!!) oud-leerlingen zich aangemeld voor de reünie op zaterdag 16 september 2023. Het wordt een gekkenhuis op het Forum Erasmianum! Spieken wie er ook komen doe je hier. Samen met jouw oude schoolvrienden tel jij voor duizend. Meld je 👉 hier aan.

🔔 Let op: schema van de schoolfotograaf!

Het lokalenrooster en het schema van de schoolfotograaf staan online! Er zijn twee blokken bestaande uit lessen van 45 minuten. Tussen beide blokken is het pauze. We houden je bij de les met de oude, vertrouwde schoolbel. Klik hier en schrijf alle belangrijke tijden en lokalen over in jouw agenda!

Pagina 1 van 4

Mogelijk gemaakt door WordPress & Thema gemaakt door Anders Norén