Semper Floreat

U bent hier: Home › Evenement(en)

Evenementgegevens


SEMPER FLOREAT
Oud-leerlingenvereniging Erasmiaans Gymnasium


Uitnodiging
KOM NAAR DE IDUS!
 
De Idus is een jaarlijks terugkerende Erasmiaanse ontmoeting tussen (oud-)leerlingen, ouders, docenten en andere geïnteresseerden. Een debat over een actueel thema dat heden en oudheid met elkaar verbindt. De Idus (15 maart) is een belangrijke datum in de Romeinse geschiedenis: op die dag werd Caesar in 44 v. Chr. vermoord en eindigde de facto de Republiek. Het thema van dit jaar is:
  
Vrijheid van meningsuiting en ongeschreven wetten
Debat op vrijdagavond 13 maart, 20.00-22.00 uur
De Rotterdamse oud-wethouder Marianne van den Anker is gespreksleider. Naast de classicus Wim Tromp Meesters worden bijdragen geleverd door Anne Vegter, Dichter des Vaderlands en Sheila Kamerman, journalist bij NRC Handelsblad. De betrokken leerlingen zijn: Maartje Groelijker en Matthijs Verzijden.
 

Het Erasmiaans kent ongeschreven wetten waar het de vrijheid van meningsuiting betreft. Wanneer de vrijheid van de één te veel leidt tot de onvrijheid van de ander, wanneer leerlingen en docenten worden geraakt door kwetsende uitingen, grijpt de schoolleiding in.

 

Het is helder dat ingrijpen in dit soort kwesties altijd enigszins arbitrair is. Het betreft hier ongeschreven wetten, die in redelijkheid worden toegepast. Wat net nog wel kan en wat niet meer, wordt met een zekere wijsheid tegemoet getreden. Je kunt het nooit helemaal beredeneren. 

 

Een prachtig thema voor de Idus. Een voorbeeld: een voor sommigen kwetsende poster uit een lokaal weghalen is een vorm van beschaving. Die poster weghalen na Charlie Hebdo leidt tot diepgaande discussies. Of: stuur je een leerling van school af die homoseksualiteit principieel veroordeelt, of ga je het gesprek  met hem of haar aan? Wanneer is het woord te kwetsend?

 

Om deze hoogst actuele discussie in goede banen te leiden, hebben wij Marianne van den Anker, oud-wethouder van Rotterdam bereid gevonden gespreksleider te zijn. Het Klassiek perspectief wordt geleverd door de classicus Wim Tromp Meesters. Hoe gingen de Atheners eigenlijk om met deze gevoelige materie? Mocht je alles zeggen of waren er afbakeningen? Denk aan de kritiek van Socrates op de Atheense democratie van zijn tijd. Hij overschreed  de grenzen en moest dit met de gifbeker bekopen.

 

Je bent van harte welkom vanaf 19.30 uur. Het programma begint om 20.00 uur. Ik hoop van harte evenals vorige jaren weer vele leden van Semper Floreat te mogen verwelkomen.
In verband met het aantal te verwachten gasten vriendelijk verzoek je aan te melden via  als je van plan bent om te komen.


Tot de Idus!
Let op: dit jaar op vrijdag 13 maart!

Voor meer info zie:
www.semper-floreat.nl of www.erasmiaans.nl


Nieuws

-- Geen vermeldingen --

 
 
Loginstatus:
Nieuws
Nieuwsarchief
Geschiedenis
Bestuur
Aanmeldingsformulier
Tolle Belege
Archief
Evenementenkalender
Evenementenoverzicht
Login
Logout
Wachtwoord wijzigen
Wachtwoord vergeten?

Ogenblik a.u.b. ...